kattis 2013

Höstträffen i Kattisavan är en trevlig avslutning på MC-säsongen för många av flesta i vårt distrikt. Hur många skulle vi lyckas locka till årets träff. Vi lyckades faktiskt locka närmare 50-talet deltagare som slöt upp i ett grått Kattisavan.

Vi fick välkomna trogna besökare från Norge och Stockholm. Dom anlände ståndsmässigt med sina Goldwings. Våra GWCS-vänner från Norrbotten och Västernorrland var lika välkomna, fast dom anlände med bil. Lite mer överraskande blev vi när "Tomten" gjorde sitt premiärbesök på träffen. Även han med fyra hjul! Bil blev det även för de flesta av oss som kom från Umeå-regionen, bara 13 mil bort. Vi får nästan ta åt oss av Robinson Erolds's bekanta uttryck "skämmes ta me faan!" Att vi som har närmast lämnar wingen hemma! Men alla är naturligtvis lika välkomna oavsett om man kommer med MC, bil, husvagn, eller husbil.

Till vårt försvar hade ryktet gjort gällande, att det efter E12 mot Lycksele var 20 km uppbruten väg med grovt bärlager. Och till det en väderprognos med rikligt regn över Västerbottenskusten. Det visade sig att de dåliga vägavsnitten var någorlunda åtgärdade som skulle gått utmärkt att passera med Winge. Det utlovade regnet kom, men inga större mängder. Men nog om detta. Nästa år hoppas vi på färre bilar och fler Umewingar!

Fredagen bjöd på mingel och en god middag i serveringen. Kvällen fortsatte med mingel i stugorna och avslutades med gemyt och dans i Lappkåtan. Där bjöds det även på en uppskattad kvällsvickning. Något som kanske bidrog till att de sista entusiasterna höll ut ett par timmar efter midnatt. Sena nätter fungerar bra i Kattisavan. Våra wingar (eller bilar) får vila dagen efter. För på lördagen åker vi ångtåg.

Närmare 40 deltagare gick den korta promenaden till Kattisavans järnvägsstation. En nerlagd station efter tvärbanan mellan Storuman och Umeå. Där går ett passagerartåg en dag per år! Det är dagen då Storumans Ångtågsförening kör sitt marknadståg mellan Storuman och Lycksele. Tåget dras av ett över hundra år gammalt ånglok. Anledningen är Mikaeli Höstmarknad. Ångtåget är ett lika uppskattat inslag varje år. Något som syns då tåget får fler vagnar och passagerare för varje år. Miljön av svunna tider och doften av stenkolsrök samt ångtågsföreningens trevliga personal gör att man trivs sådär lite extra under den timme turen varar till Lycksele.

Den  flera hundra år gamla anrika höstmarknaden är numera som de flesta marknader. Man känner igen varuutbudet. Trots det så slinker det nog med några impulsinköp hos många. Efter marknadsrundan blir det att ta en rejäl paus och sätta i sig kolhydrater i fast och flytande form. Då stiger humöret ytterligare. Sen går det att vid återresan fylla på mer av dessa varor i tågets restaurangvagn, som säljer av sitt fika- och %-haltiga utbud. Allt för att ha ekonomisk möjlighet att finansiera ångtågsturen.

Efter mingel och uppvärmning i stugorna började lördagskvällen med en gemensam och utmärkt middagsbuffé. Efter maten fortsatte kvällen fram till midnatt med mingel och dans i den mysiga Lappkåtan. Då var nog alla nöjda. De flesta vill som brukligt vara utvilade och fräscha inför söndagens hemfärd. Somliga besökare har aktningsvärda sträckor att köra innan man kommer hem. En resa som kanske är säsongens sista då wingen får sin vintervila efter träffen.

Söndagsförmiddagen innebär kramar och önskan om återseende till nästa år. Alla var nöjda med helgen och många såg till att boka samma stuga vid utcheckningen för att vara försäkrade om den till nästa års Höstträff i Kattisavan.

Det kommer inom sinom tid mer bilder på hemsidan. Förmodligen blir det även ett reportage i Klimpen eftersom Lars, GWCS nyhetstomte, i vanlig ordning hade sin kamera i högsta beredskap och fotade en hel del från och kring träffen.

Slutligen. Tack, till alla er som kom och gjorde denna träffhelg möjlig.
Välkommen åter önskar vi till er och nya deltagare till nästa års Höstträff.